Valentýnských top 5: oblíbené homoerotické knížky

14. února. Datum některými velebené, některými nenáviděné, a některými neřešené. Ať už se ale ke svátku zamilovaných stavíte jakkoliv, dokud stojíte o nějaká knižní doporučení, klidně čtěte dál.

S homoerotickou literaturou jsem začal někdy na střední škole, a během následujících let jí přečetl relativně dost. Veškeré zde uvedené knížky jsem četl anglicky, a pokud existuje nějaký jejich překlad, tak o něm nevím.

5. Submission, Chris Owen (Deviations #1)

Goodreads

Knih o klukovi se zálibou v BDSM, který k sobě hledá kompatibilního partnera, je jako máku. Submission se ale povedlo představit na obou stranách postavy, o kterých si chcete číst, jejichž trápení vás zajímá, a cestu k zahojení starých ran si s nimi rádi prožijete. Noah je možná submisivní, ale taky ví, co chce, a Tobias je sice dominantní, ale to z něj nedělá nelidskou stvůru bez emocí a zranitelných míst.

Jen škoda, že s pozdějšími díly jde série hodně strmě dolů až do bodu, kdy jsem po dočtení čtvrté knihy byl vysloveně naštvaný, a další už nečetl.

4. Swift and the Black Dog, Ginn Hale

Goodreads

Tohle je trochu nefér, protože ačkoliv Haleová povídku vydala i samostatně, já ji četl v rámci sborníku Charmed and Dangerous, a nejedná se tedy o plnohodnotnou knihu. Swift and the Black Dog je poměrně drsná noirová povídka o přátelství, ceně za hrdinství, a touze po moci, která stojí na velmi pevných základech. Haleová navíc i na malém prostoru zvládla excelentně vykreslit originální svět, který mi v lecčems připomněl herní sérii Dishonored. Ona homoromantická (i na lehkou erotiku ale dojde) linka by tady být ani nemusela, a příběh by dobře fungoval i bez ní.

Už jsem povídku četl několikrát, a pokaždé mě nadchne, a pokaždé si říkám, že podobnou techniku psaní bych chtěl jednou zvládnout.

3. Zero at the Bone, Jane Seville

Goodreads

Tuhle knížku jsem otočil několikrát. Má dobrý poměr akce s klidovými pasážemi, zápletku, která se sice vejde do škatulky „klišé“, ale zároveň je dostatečně nosná, a sympatické protagonisty. Sevilleová umě balancuje chladného a odtažitého nájemného zabijáka D s naivním doktorem Jackem, který je typickým „lékařem z poslání“. Je to ten typ knížky, který čtenáře zahřeje.

Příběh se vyvíjí dost předvídatelně, ale díky čtivému stylu psaní a postavám zkrátka chcete vědět, jak to dopadne.

2. Cut & Run, Madeleine Urban a Abigail Roux (Cut & Run #1)

Goodreads

Agenti FBI Ty Grady a Zane Garrett nejsou žádné slečinky. Oba mají za sebou poměrně pohnutou historii, a když jim přidělí pátrání po sériovém vrahovi, spolupráce hodně skřípe. Spisovatelky hrají na klasický stereotyp parťáků, kteří se nejdřív nesnášejí, jen aby se v průběhu vyšetřování sblížili. Jen tady to na rozdíl od Smrtonosných zbraní neskončí „jen“ pevným přátelstvím.

Cut & Run je jedna z mála sérií, které si drží kvalitu, a za sebe rozhodně můžu doporučit i druhou a třetí knížku v pořadí. Pak už mi ale styl psaní přišel málo proměnlivý, a o postavách jsem věděl tolik, že jsem sérii číst přestal.

1. Mindfuck, Manna Francis (Administration #1)

Goodreads

Jedna z mých prvních homoerotických knížek a dodnes opravdu asi moje nejoblíbenější. Francisová je ďábel, Val Toreth je Satan, a Keira Warricka bych chtěl připoutat ke svojí posteli.

Mám strašně rád kyberpunk, a série Administration do toho žánru rozhodně patří. Dystopická budoucnost s totalitní vládou, která se neštítí používat mučení a výmazy mozku jako regulérní výslechové a nápravné metody, malá firma vyvíjející revoluční zařízení na virtuální realitu. A uprostřed toho všeho je vražda.

Mindfuck je brutální a jeho postavy komplexní. Ústřední roli tady hraje extrémně toxický vztah krajního BDSM rázu, ale nikdo nedělá nic vysloveně z donucení a proti svojí vůli. Nikdo tady nikomu nezůstane nic dlužen a nikdy postavám nenadáváte do pitomců. Je mi naprosto jasné, že knížka, jejímiž „hrdiny“ jsou psychopat a sociopat, oba naprosto rozmlácení lidé prakticky neschopní fungovat v normální společnosti, nebude pro každého. Ale láska a sex můžou mít mnoho podob, a kdo jsme, abychom rozhodovali, jaká jejich podoba je správná, a kdo si zaslouží milovat a být milován?

Spisovatelka má na svém webu některá svá díla volně ke stažení, a Mindfuck je jedním z nich, takže pokud si nejste jistí, můžete to zkrátka zkusit. LINK

Sdílej s přáteli:

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *