Stopařův průvodce Mastodonem

Twitter je mrtvý, ať žije Mastodon!

Po jedenácti letech jsem zrušil svůj Twitter. Považoval jsem ho za svou primární sociální síť, měl na něm tisíce tweetů a rozhodnutí to nebylo zrovna jednoduché. Po převzetí Elonem Muskem se ovšem platforma řítí rovnou do pekla, rychlostí, kterou jen málokdo považoval vůbec za možnou.

Pro ty, co to berou jako reality show: https://twitterisgoinggreat.com

Formátu Twitteru jsem se ale nechtěl vzdát, takže jsem se poohlížel po alternativě. A našel… vyhynulého chobotnatce. Mastodon. Slovní spojení „alternativa k Twitteru“ je tu velmi na místě, protože tohle není Twitter. Ani se to jím být nesnaží. Naštěstí. Jak s Mastodonem začít? Jaký server zvolit? Co od něj (ne)čekat? A jsou slova jako federativní a decentralizovaný opravdová? Tak na to se vám teď pokusím odpovědět.

Proč Mastodon?

Začnu předně tím, proč by vás Mastodon mohl zajímat. Mastodon je společenství lidí. Nemá jednoho vlastníka a nemůže se mu stát to, co se stalo Twitteru. Platforma se skládá z tisíců serverů, každý má svůj název, svoje pravidla a svoji komunitu, ale nebojte se, že byste se zavřeli na jeden server, když máte třeba kamarády nebo zájmy i na jiném. Pořád se k nim snadno dostanete, podrobněji vysvětlím níže.

Mnoho ze serverů na Mastodonu je buď přímo provozováno lidmi z nejrůznějších minorit, nebo jsou tyto servery k minoritám přátelské a vstřícné. Pokud by vás přesto na takovém serveru někdo obtěžoval, má Mastodon unikátní nástroje jak vám i správci vašeho domovského serveru umožní se bránit.

Mastodon nemá žádné reklamy ani jiné formy monetizace, veškerý chod je hrazen z kapes správců jednotlivých serverů a často také z dobrovolných příspěvků.

Vidíte jen takový obsah, který si sami zvolíte. Mastodon nedisponuje žádnými algoritmy, které by vám nutily něco, oč nestojíte. Což ale také znamená, že si ten obsah budete muset sami najít.

Zní to jako něco, co byste chtěli zkusit? Tak směle čtěte dál!

Decentralizovaná federace

Mastodon je decentralizovaná platforma. Co to znamená? Že za ní nestojí jedna korporace nebo entita, která má vše pod palcem. Elon by si teoreticky mohl od někoho koupit konkrétní server s uživateli, kteří na něm jsou, ale platforma se skládá z mnoha serverů, které patří různým lidem a uživatelé z nich mohou kdykoliv odejít na jiný server. Mastodon je otevřený formát a svůj server si na něm může založit každý s odpovídajícími technickými znalostmi.

Mastodon je také federace. Což také není nadávka. Znamená to, že si spolu jednotlivé servery „povídají“. Představte si Mastodon jako Evropu. Server=stát. Každý má vlastní pravidla, na která dohlíží jeho vlastní admini, ale v pohodě se můžete bavit s někým z Británie nebo Estonska. Také má nějaké více nebo méně specializované zaměření. Některé servery jsou si bližší, některé vzdálenější. Některé jsou tak trochu Rusko a ostatní se s nimi bavit nechtějí.

Fajn. Pořád to zní zajímavě? Tak jak začít? Vybráním serveru. Což je pro spoustu uživatelů nejnáročnější a nejvíce matoucí krok.

Jak vybrat server?

Možností je víc. Můžete k tomu přistoupit podle vlastních zájmů nebo třeba identity… nebo úplně nahodile. Mastodon.art pro umělce, mstdn.ca pro Kanaďany, federated.press pro novináře a tak dále a tak dále. Serverů je opravdu spousta.

Co když si vyberete špatně? Nevadí. Server můžete kdykoliv změnit. Takže když se omylem ocitnete v Mastodoní verzi Ruska, se kterým se ostatní servery nebaví (obvykle to jsou servery tolerující rasismus, nacismus a projevy nenávisti), a rádi byste do nějakého přívětivějšího prostředí, tak můžete.

Na co při výběru koukat?

  1. Název a popis serveru.
  2. Pravidla.
  3. Nastavení – zejména limit počtu znaků na příspěvek. Některé servery mají 500, jiné 5000.

Výborně, máte účet. A co teď?

Kdo chce s vlky býti…

Mastodon funguje už roky a má svoji kulturu a své zvyklosti. Nečekejte kopii Twitteru. Připojujete se k už zaběhnuté platformě.

  1. Vyplňte si profil a nahrajte profilovku. Jinak budete vypadat jako bot, ne jako člověk, a lidé vám nebudou dávat follow.
  2. Napište představovací post #introduction, kde se v krátkosti představíte. Nikdo nechce váš životopis, ale pokud vás baví číst sci-fi, jste zapálený fanoušek Hvězdné brány a milujete svoje dva psy, tak je dobré to napsat, aby si vás lidé se stejnými zájmy mohli najít.
  3. #Hashtagy jsou všechno. Jediné vyhledávání na Mastodonu je přes hashtagy. Používejte jich spoustu.
  4. Hvězdičky jsou (skoro) k ničemu. Vidíte je jen vy a autor příspěvku. Nikomu nepomáhají.
  5. Kultura boostu. Boost (Retweet) příspěvek dostane ke členům vašeho domovského serveru a vašim sledujícím, tím pomáháte federaci. Mastodon nemá žádné algoritmy popularity, takže pokud si myslíte, že by něco mělo vidět víc lidí, tak to k nim musíte dostat. Vy.
  6. Žádné algoritmy = žádný nevyžádaný obsah. Obsah si tvoříte jen vy, nikdo jiný to za vás neudělá.
  7. Follow i unfollow jsou přirozené a chtěné, nebojte se upravovat své follows jak potřebujete.
  8. Přístupnost je kamarád. Vyplňujte textové popisky, pokud postujete obrázky/fotky. Používejte „camelCase“ u hashtagů atd. zkrátka myslete na lidi se zrakovým postižením, je to slušnost.
  9. Twitter, nazývaný „birdsite“, a názory, že by Mastodon měl být víc jako platforma, ze které sami utíkáte, se aplausu nedočkají.
  10. Používejte CW (Content Warning). Učte se od ostatních, jak funkci používají.
  11. Mnoho serverů je safe space pro lidi z minorit jakéhokoliv druhu, s některým typem humoru nebo názory tak můžete na podobně laděných serverech narazit.
  12. Komunitní projekt. Většinu serverů si jejich zakladatelé financují sami a s přílivem masivního množství lidí z Twitteru se jim výrazně zvedají náklady. Pokud můžete, zvažte finanční podporu „svého“ serveru.

Na co také myslet:

  1. Žádné soukromé zprávy. Mastodon nic takového nemá. Zprávy určené jen zmíněnému členovi nejsou soukromé ani šifrované.
  2. S migrací z Twitteru mnoho serverů dočasně pozastavilo registrace. Buďte trpěliví nebo zkuste některý z menších serverů.
  3. Mobilní aplikace k Mastodonu mají spoustu nedodělků a spousta lidí využívá jinou mobilní aplikaci než oficiální (já tu ofiko používám a přijde mi v pořádku, ale jsem spíš v menšině). Když narazíte na problém, neházejte flintu do žita, mrkněte přes #Hashtagy, jakou aplikaci ostatní doporučují.

Koho/Co sledovat?

Abyste se mohli trochu zorientovat, dávám sem seznam pár lidí, kteří vám pomohou nastartovat váš feed.

Jsme na internetu, takže… kočky:

@catsofmastodon@mastodon.online

Nějaké umění:

@simonstalenhag@mastodon.art

@Curator@mastodon.art

Nějací spisovatelé:

@neilhimself@mastodon.social

@GreatDismal@mastodon.social

A nějaké hashtagy, které vám (snad) pomůžou najít zajímavý obsah:

#SciFi #Fantasy #Writing #MastoArt #Bookstodon

Happy tooting!

Sdílej s přáteli:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *